PST utelukker ikke spion-aktivitet på Oslo-konferanse (2024)

Den internasjonale menneskerettighetskonferansen Oslo Freedom Forum (OFF) arrangeres for 16. gang i Oslo fra 3. til 5. juni.

Konferansen, som avholdes på Oslo Konserthus, samler noen av verdens fremste menneskerettsaktivister, forkjempere og eksperter på feltet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) utelukker ikke at utenlandske etterretningstjenester vil kunne holde oppsikt med deltakere og besøkende på konferansen.

– Flere stater driver etterretningsvirksomhet i Norge, herunder også det vi kaller transnasjonal undertrykkelse. Blant disse landene er Russland, Kina og Iran, sier PSTs kontraetterretningssjef, Inger Haugland, til Nettavisen.

– Autoritære stater utøver i form av press og trusler for å stilne kritikk mot sine regimer. Noen stater bruker sine diplomatiske representasjoner til å begrense sine kritikeres ytringsfrihet i Norge, sier hun.

Les også: PST: – Kinesiske aktører truet folk på Oslo-konferanse

– Har forsøkt å infiltrere

Thor Halvorssen er leder og grunnlegger av Human Rights Foundation (HRF), som arrangerer Oslo Freedom Forum.

Han bekrefter til Nettavisen at utenlandske aktører har forsøkt å infiltrere konferansen med hensikt å true og presse eller bedrive etterretningsvirksomhet.

– I 16 år har vi alltid følt oss velkommen til Oslo fordi PST har sørget for å ivareta sikkerheten, uten å engasjere seg i politikk eller polemikk, sier Halvorssen til Nettavisen.

– Vi og våre deltakere har vært et mål for trusler, press og spionasje fra autoritære regimer og deres ambassader, hvor ansatte har forsøkt å infiltrere konferansen ved å utgi seg for å være forretningsfolk, sier han.

– Et latterlig forsøk

Halvorssen sier at russiske ambassadeansatte tidligere har prøvd å infiltrere konferansen ved å oppgi at de jobbet i et falsk selskap.

– Vi hadde et latterlig forsøk hvor medlemmer av den russiske ambassaden førte opp et falskt selskap da de prøvde å kjøpe billetter og få tilgang til konferansen. De brukte samme adresse på det falske selskapet som den faktiske adressen til den russiske ambassaden. Det sier litt om nivået på enkelte av de ambassadeansatte, sier Halvorssen.

– Vi føler oss trygge i Norge, og vi har også vårt eget sikkerhetsopplegg. Budsjettet for sikkerhet har aldri vært høyere enn nå, men jeg kan naturligvis ikke si hvor mye det er snakk om. Vi vil ikke at sikkerheten skal være så synlig. Vi vil ikke at folk skal føle at det er en politistat. Men sikkerheten til deltakere og besøkende er ivaretatt, forsikrer han.

Les også: Denne bilen er tildekket av kvinnehår: – Mullaene skjelver

Ber om lav terskel for å kontakte PST

Inger Haugland har tidligere uttalt til Nettavisen at kinesiske aktører har både truet og skremt deltakere på en ikke navngitt menneskerettighetskonferanse i Oslo.

Nettavisen spør om kinesisk og russisk etterretning vil kunne være til stede på konferansen for å holde oppsyn med deltakere.

– OFF er en stor konferanse, som ofte samler personer som kan være utsatt for trusler fra enkelte stater. Dette er PST klar over, sier Haugland.

– PST ønsker at deltakerne skal føle seg trygge, og samarbeider nært med politiet i forbindelse med slike arrangement, og vi ønsker at det skal være lav terskel for å ta kontakt med PST på hendelser som faller inn under PSTs mandat, sier hun.

PSTs mandat er blant annet å avverge spionasje og transnasjonal undertrykkelse.

Les også: – Det er flaut å snakke norsk

Forsøkt drept i sitt eget hjem

Halvorssen beskriver deltakerne på konferansen som en samling unike, merkelige, tapre og modige mennesker. Enkelte av dem har måttet leve med politibeskyttelse på grunn av drapsforsøk.

Den iranskamerikanske hijab-motstanderen Masih Alinejad, som deltok på fjorårets Oslo Freedom Forum, ble forsøkt drept i sitt Brooklyn-hjem i New York i 2022.

Amerikanske myndigheter straffeforfølger fire personer for det mislykkede attentatet. De fire personene skal være fra et europeisk kriminelt nettverk med tilknytning til det iranske regimet, og skal ifølge påtalemyndigheten ha fått i oppdrag å drepe Alinejad, skriver The New York Times.

– For halvannet år siden ble det sendt en mann med maskingevær hjem til henne i Brooklyn. Da hun var i Norge, krevde det litt ekstra oppmerksomhet rundt sikkerheten. Mange av våre deltakere er mål for enten trusler, undertrykkelse eller i hennes tilfelle attentat, sier Halvorssen.

Alinejad, som ble nominert til Nobels fredspris for 2023 av Venstre-nestleder Abid Raja, omtaler sitt tidligere hjemland som et kjønnsapartheidregime.

– Dette regimet er som et koronavirus. Det stopper ikke i Midtøsten, men vil spre seg til hele verden, sa hun til Nettavisen i fjor.

Les også: Verdensberømt statsviter mener Trump er Putins redning

Press, trusler og dødelig vold

PST skriver i sin Nasjonale trusselvurdering 2024 at «autoritære stater utøver transnasjonal undertrykkelse i form av press, trusler og i noen tilfeller dødelig vold for å stilne kritikk mot sine regimer».

«Noen stater bruker sine diplomatiske representasjoner til å begrense sine kritikeres ytringsfrihet her i landet. Også tilreisende etterretningsoffiserer, organiserte kriminelle eller infiltratører i diasporagrupper brukes til dette formålet,» lyder trusselvurderingen.

Enken til avdøde Aleksej Navalnyj, Julia Navalnaja, er trolig den mest kjente aktivisten som kommer til Oslo i forbindelse med konferansen.

Julia Navalnaja skal ta imot en menneskerettspris, som deles ut av Oslo Freedom Forum, på vegne av sin avdøde ektemann i Oslo rådhus på mandag.

Les også: Partier snur – Navalnyj-pris får trolig likevel deles ut i Oslo rådhus

– Går etter dissidenter

Kinesisk etterretningsaktivitet var nylig tema på PSTs podkast «Psst.». Seksjonsleder for flerkildeanalyse på Kina ved Forsvarets Etterretningstjeneste (E-tjenesten), forteller i podkasten at kinesiske myndigheter har egne tjenester som orienterer seg mot diasporamiljøer i utlandet.

– De har en innenrikstjeneste som har oppdrag knyttet til det som man i pressen beskriver som OP Fox Hunt, der kinesiske myndigheter går etter dissidenter ut, for eksempel, og forsøker å lokke dem hjem for å straffeforfølge dem hjemme, sier «Thea» som anonymiseres i podkasten av hensyn til sitt sensitive arbeid.

– Det som handler om transnasjonal undertrykkelse knyttet til diaspora-miljøene, er det veldig ofte MPS (Ministry of Public Security), som denne tjenesten heter, som driver, sier hun.

Nettavisen har bedt både den russiske og kinesiske ambassaden i Oslo om en kommentar til saken. Den russiske ambassaden sier de ikke har kjennskap til saken. Den kinesiske ambassaden har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

PST utelukker ikke spion-aktivitet på Oslo-konferanse (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 5763

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.