Streamingdiensten: een overzicht - VPRO Cinema (2024)

Amazon Prime Video

Wereldwijd isAmazon Prime Videoeen van de grootste on demand-streamingdiensten. Het platform van e-commercegigant Amazon biedt onder andere een heel scala aan sterke films en series van eigen huis aan:Amazon Originals. Deze streamingdienst richt zich in de eigen producties met name op series en dat levert aardig wat mooie kijkuurtjes op, het veelgeprezenTransparentis bijvoorbeeld een serie van Amazon. Uitgebreid is het aanbod van filmklassiekers als Fight Club,The Godfatheren Jaws.De streamingdienst biedt meer films dan series aan.

Kosten:de eerste zes maanden betaal je 2,99 per maand, daarna 5,99 per maand. Een jaarabonnement kost 49 euro. Voor Amazon Prime Video heb je een creditcard nodig om een abonnement af te sluiten. Heb je die niet? Via de Amazon Prime bezorgdienst is het ook mogelijk met Ideal en Paypal te betalen en dat geeft je ook toegang tot APV. Buiten de normale catalagus is het ook mogelijk om films per stuk te huren.
Totaalaanbod:+/- 2000
Series:ja, maar het zwaartepunt ligt bij films
Ververst:wekelijks

Apple tv+

Daar waar andere streamingdiensten als Netflix en Disney+ licenties voor andere titels inkopen om de kijkerskas te spekken, doet Apple het met zijn eigenoriginals. De streamingdienst van het multinational techbedrijf biedt een gestaag groeiende lijst van exclusieve content aan. De teller staat nu nog maar op dertig films en series maar Apple belooft meer. Het platform doet het bij lancering van series ook net een tikkeltje anders. Bij de ene serie wordt het hele seizoen direct online gezet, bij de ander blijft het bij de eerste of eerste twee afleveringen, waarna de overige afleveringen wekelijks verschijnen. Het platform biedt films, series en documentaires in verschillende genres aan. Naast comedy, drama’s en thrillers geven ze ook ruimte aan shows voor kinderen. Zelf willen ze zich vooral richten op positieve, opbeurende titels en hebben daar zelfs Oprah voor ingeschakeld.

Kosten:4,99 per maand. De app staat alle Apple devices en voor de Androidgebruikers is de app te downloaden, ‘ieder scherm is een tv-scherm’. Te kijken op zes schermen tegelijk.
Totaalaanbod:+/- 130 series, films en documentaires
Series:voornamelijk
Ververst:regelmatig

Discovery Plus

Op Discovery Plus zijn alle programma's te zienvan de vele zenders die onder Discovery vallen. Denk hierbij aan Animal Planet, Eurosport, TLC en uiteraardDiscovery Channel. Het aanbod aan programma's is dus enorm divers. Bovendien produceert deze streamingsdienst zijn eigen series, zowel Engelse- als Nederlandstalige, waarbij de focus met name ligt op documentaires en reality-tv.Fictiefilms zijn er op Discovery Plus simpelweg niet te vinden, dus het filmaanbod is zeer beperkt. Deze streamingdienst is dan ook vooral bedoeld voor liefhebbers van onder andere reality-tv en programma's met een wetenschappelijke insteek.

Kosten:3,99 per maand.
Totaalaanbod:zeer groot aanbod aan programma's van Discovery. Nauwelijks fictiefilms
Series: breed scala aan series van reality-tv tot wetenschappelijke programma's
Ververst:regelmatig

Disney+

Disney is voor gezinnen, laat destreamingdienstvanThe Walt Disney Companynog eens zien. Disney kocht licenties van superheldenzwaargewicht Marvel, waarmee de dienst in een keer een groot gedeelte van de stripheldensectie dekt. Het bedrijf ontwikkelt verscheideneoriginalseries, met name gericht op animatie en avontuur. Voor wie zich in de vrije tijd graag in andere werelden stort is Disney dan ook een kleurrijk paradijs. De mix van klassieke titels (denk aanToy Story,Lion King,Star Wars) en nieuwe programma’s zijn bevredigend voor de veilige film-consument. Maar een overdaad aan special effects in met name nieuwere content kan voor wie rust zoekt misschien een beetje duizelen. En arthouse is hier natuurlijk niet te vinden.

Kosten:voor 8,99 per maand of 89,99 per jaar kun je Disney+ op kijken via Chromecast, Apple tv, smartphone, iPad, Playstation 4, Roku en Xbox One.
Totaalaanbod:+/- 2200 series en films
Series:aanbod blijft groeien
Ververst:maandelijks

HBO Max

HBO Max is sinds 2022 te gebruiken in Nederland. Zoals de naam al doet vermoeden zijn op deze streamingsdienst alle series van de Amerikaanse betaalzender HBO (Home Box Office) te zien, waaronder de namen die HBO groot hebben gemaakt, zoals Game of Thrones, The Sopranos en The Wire. Ook serie's die niet geproduceerd zijn door HBO, bijvoorbeeld The Office, zijn hierop te vinden. Naast serie's is het aanbod aan films tevens behoorlijk uitgebreid. Niet alleen moderne Amerikaanse blockbusters als DuneenInceptionzijn er te zien, maar ook prijswinnende Europese film alsIda.Daarnaast produceert HBO steeds eigen nieuwe films en serie's die exclusief te zien zijn op HBO Max, waardoor het aanbod blijft groeien. Bovendien is er een ruim aanbod aan Nederlandse films te vinden. Kortom, er is voor iedereen wat wils op HBO Max.

Kosten:vanaf 7,99 per maand
Totaalaanbod:meer dan 1500 films en series
Series:zeer groot aanbod aan kwalitatieve series, waaronder alles van HBO
Ververst:regelmatig

Mubi

Een enigszins vreemde eend in de internationale bijt maar voor de echte cinefiel een hemel. Door elke dag een film beschikbaar te stellen die na dertig dagen weer verdwijnt blijft de keus beperkt. Zo zijn er altijd dertig zorgvuldig geselecteerde films en documentaires beschikbaar om te streamen of te downloaden. Deze constant evoluerende catalogus zorgt zo voor een uitgebreid aanbod in het arthouse-genre, van cultklassiekers tot vergeten parels. Hetplatformhaalt video’s uit alle windstreken, ver voorbij de grenzen van Hollywood. Binnen de dertig films zijn er speciaal geprogrammeerde kleinere thema’s; denk aan een terugblik op het werk van een bepaalde regisseur of een langlopend thema dat dieper ingaat op Indiase cinema. De collectie van Mubi is arthouse ten voeten uit, maar laat af en toe ook bekender werk alsDazed and ConfusedenMidsommarvoorbij komen

Kosten:voor 11,99 per maand zijn films van Mubi op je smart-tv, tablets, smartphones, je browser, playstation 4 en xBox One te bekijken. Een gedeelte van het archief is per film te huren.
Totaalaanbod:maandelijks dertig films & documentaires
Series:geen
Ververst:iedere dag

Netflix

Netflixvoelt natuurlijk altijd een beetje als de baas onder de streamingdiensten, met deNetflix originalsheeft het platform een groot exclusief aanbod in met name de serie-afdeling. Deoriginalsbevatten hoog aangeschreven series alsOrange is the new black,Stranger thingsenSex education. Al ligt de zwaarte misschien bij series, op filmgebied heeft Netflix zich ook bewezen met de Oscarwinnende filmRoma. Het platform is groot in het aanbod van Amerikaanse titels maar doet het ook goed met Britse series en films. Voor de filmliefhebber is hier en daar wel een mooie film te vinden, maar Netflix doet het ook met veel opvulcontent. Gelukkig vist VPRO Cinema wekelijks bij Netflix de krenten uit de pap. Voor kinderen heeft Netflix van alles in petto, de selectie gaat van prachtige animatiefilms uit Japan en Europa tot Nederlandse familiefilms en Amerikaanse kinderklassiekers.

Kosten:voor 11,99 per maand kijk je Netflix via computer, tablet, smartphone, Google Chromecast en Apple Airplay. Wil je het account delen? Dan stijgt de prijs naar 11,99 of 15,99 (Netflix Premium) per maand.
Totaalaanbod:+/- 6500
Series:keus genoeg
Ververst:iedere maand

SkyShowtime

SkyShowtime is een samenwerkingsverband tussen verschillende Amerikaanse studio's (Universal Pictures, Paramount Pictures, Dreamworks) en zenders/streamingdiensten (Sky, Showtime, Peaco*ck, Paramount+). De in oktober 2022 gelanceerde streamingdienst moet het vooral van enkele exclusieve series hebben, zoals het in Amerika razend populaireYellowstoneen de verfilming van de populaire Xbox-game Halo. Qua films richt SkyShowtime zich vooral op blockbusters van de hierboven genoemde studio's. Zo is onder meer dé bioscoophit van 2022 er te zien, het door Paramount Pictures geproduceerde Top Gun: Maverick, maar opmerkelijk genoeg heeft SkyShowtime niet de exclusieve streamingdiensten.

Kosten:voor € 6,99 per maand (tijdelijk€3,49)
Totaalaanbod:+/- 600 films en series
Series: paar eigen producties die niet eerder in NL te zien waren, zoals Yellowstone
Ververst:regelmatig

CANAL+

De Franse televisiestudio en filmdistributeur CANAL+ heeft ook zijn eigen streamingdienst, die sinds eind 2023 beschikbaar is in Nederland. Het serieaanbod is niet zo denderend, maar qua films is CANAL+ een van de betere streamingdiensten die er zijn. Opvallend veel prijswinnaars van de grote Europese filmfestivals in Cannes, Berlijn en Venetië zijn er te zien, met daarnaast ook een paar van de betere Hollywoodtitels. Het filmaanbod bevat bovendien veel films die vrij recent zijn uitgekomen in de bioscopen, CANAL+ produceert en distribueert immers vele kwaliteitsfilms zelf. Voor goede documentaires kan je bij CANAL+ dan weer veel minder goed terecht. Het aanbod daarvan is schaars en ook niet bepaald noemenswaardig. STUDIOCANAL en Dutch Filmworks behoren ook tot CANAL+.

Kosten:voor € 4,99 per maand (of €49,90 per jaar)
Totaalaanbod:+/- 500 films en series
Series: paar eigen producties, maar niets noemenswaardigs
Ververst:regelmatig

Viaplay

Viaplay is een van oorsprong Zweedse streamingsdienst die sinds 2022 in Nederland te gebruiken is. De focus ligt bij deze streamingsdienst vooral op het uitzenden van sportwedstrijden, zoals autoracen en voetbal. Toch biedt Viaplay een aanbod aan films en series, maar deze is (vooralsnog) beperkt in vergelijking met andere streamingsdiensten. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk bekroonde films te zien zijn, zowel oude als nieuwe, zoalsThe Good, the Bad and the UglyenArrival.Bovendien kent Viaplay een breed aanbod aan films, series en documentaires die zich richten op sport. Net als andere streamingsdiensten probeert Viaplay zijn eigen exclusieve serie's te produceren, waaronder de westernBilly the Kiden de Noorse detectiveWisting.

Kosten:voor 13,99 per maand
Totaalaanbod:+/- 700 films en series
Series: geen groots aanbod en weinig eigen producties
Ververst:regelmatig

Streamingdiensten: een overzicht - VPRO Cinema (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 5518

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.