Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (2024)

Plan je een city trip Rome en vraag je je af wat te doen in Rome? Deze post helpt je met plannen. Ik bracht vier dagen in Rome in Italië door. Ik bezocht er mijn vriendin Maria, maar verkende er ook vooral de stad. Rome bezoeken in 4 dagen? Dat gaat perfect.

Ik wandelde wel elke dag 10 tot 15 km terwijl ik foto's nam en mijn zorgvuldig samengestelde programma volgde. Hoewel ik ook graag gewoon door een stad dwaal, hield ik me tamelijk strak aan mijn dagelijkse planning toen ik in Rome was. Elke nacht ging ik na wat ik al gezien had en paste ik mijn planning aan.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (1)

Dankzij die planning, mijn foto's en de notities die ik tijdens de reis maakte, kan ik nu mijn programma voor vier dagen Rome met jullie delen, inclusief wat praktische informatie aan het einde van deze post. Bookmark of pin hem voor later, zo kan je hem gebruiken wanneer je je eigen reis naar Rome plant.

Contents

  • Wat te doen in Rome: een volledig programma voor 4 dagen
    • Rome in 4 dagen – Dag 1
    • Rome in 4 dagen – Dag 2
    • Rome in 4 dagen – Dag 3
    • Rome in 4 dagen – Dag 4
  • Waar verblijven in Rome
      • De kamers
    • Andere verblijfopties in Rome
  • Hoe naar Rome reizen
  • Vergeet je reisverzekering niet

Wat te doen in Rome: een volledig programma voor 4 dagen

Rome in 4 dagen – Dag 1

Voor mijn eerste dag in Rome had in geen tours gepland en slaagde ik erin al tamelijk wat van de stad op mijn eentje te verkennen.Ik startte aan het Teatro Marcello en bezocht de nabij gelegen Portico Octavia, waar de Joodse buurt begint, alsook de Fontana delle Tartarughe.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (2)

Van daar wandelde ik noordwaarts naar de Piazza Caffarelli en de Piazza Campidoglio. Ik kwam zo voorbij het Palazzo dei Conservatori, het Mesei di Capitolini, de Basilica Santa Maria in Aracoeli en het Palazzo Nuevo.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (3)

Nadat ik die pleinen overstak, wachtte me een geweldig zicht op de Arco di Titone en, verder naar achteren, de Palatijnse Heuvel. Ik ging bezocht deze op dat moment niet, omdat ik er op dag drie van mijn reis een tour gepland had.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (4)

Wel nam ik wat foto's van bovenaf en wandelde ik verder richting de Basilica di San Petro in Vincoli. Die was nog gesloten toen ik er aan kwam en dus nam ik plaats op een van de banken aan de ingang, samen met nog een boel mensen. Toen de deuren openden, bleek al gauw dat de basiliek het wachten waard was geweest.

Vraag je je af wat te zien in Rome, dan moet dit zeker op je lijstje.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (5)

Na dat bezoek trok ik richting Piazza Venezia. Dat plein ligt aan het begin (of aan het einde, het is maar hoe je het bekijkt) van de Via del Corso, een grote baan die ik volgde tot ik rechts de Via delle Muratte insloeg om zo aan de bekende Trevifontein te komen.

De fontein stond echter in de stellingen en het was er zo druk, dat ik besloot geen foto's te nemen.

Ik dwaalde wat door de straatjes en vond zo de Santa Maria in Trivio kerk. Dit kleine kerkje lijkt haast geplet te worden door de gebouwen waar het tussen staat op de Via dei Crocifeiri. Van daar ging het verder naar de Piazza di Spagna, maar toen ik daar aankwam, zeiden mijn benen dat het genoeg was geweest.

Ik wandelde helemaal terug naar de buurt Trastevere, waar ik enkele nachten in Il Boom B&B verbleef. Ik rustte er even uit alvorens met Maria af te spreken voor het avondeten.

Rome in 4 dagen – Dag 2

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (6)

Op de ochtend van mijn tweede dag in Rome, besloot ik Trastevere te verkennen. Ik liep door de kleine straatjes en kwam zo langs de kerk van Santa Maria in Trastevere. Naar binnen ging ik niet, want dat deed ik de avond voordien al met Maria.

Voor ik de Ponte Sisto overstak richting het toeristische deel van Rome, bleef ik even staan op de Piazza Trilussa. De zon scheen en enkele mensen zaten op de treden van dit kleine plein van haar warmte te genieten.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (7)

Eens het water over, liep ik richting Campo de' Fiori, een marktplaats waar er – inderdaad – een markt gaande was. Ik liep langs de kraampjes zonder iets te kopen en luisterde naar de mix van Italiaans met de talen van bezoekers.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (8)

Daarna was het de beurt aan de Piazza Navona. Het was er erg druk, maar dat verbaasde niet. Het plein was niet alleen prachtig (en indrukwekkend groot), maar ook zonovergoten en iedereen trachtte een plekje te vinden dat als zitbank kon dienst doen om even uit te rusten of een snack te eten.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (9)

Van aan de Piazza Navona stak ik het water weer over langs de Ponte Umberto I, richting the Piazza dei Tribunali.

Het Hooggerechtshof van Rome is nogal een indrukwekkend zicht wanneer je er zo naartoe loopt, maar moeilijk om te fotograferen gezien het drukke verkeer – zowel van wagens als van scooters en voetgangers – dat er steeds voor schiet. Ik nam wel een foto, maar deze van het zicht vanop de brug is toch net iets mooier.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (10)

Ik stak het water over omdat ik een bezoek had geboekt aan de Vaticaanse Musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek net na de middag. Om daar te geraken, liep ik langs de kleine boekenmarkt op de Lungotevere Castello en langs het Castel Sant' Angelo.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (11)

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (12)

De rest van de dag bracht ik door in Vaticaanstad, me een weg banend door de mensenmassa in de musea, starend naar het plafond van de Sixtijnse Kapel en me verwonderend aan de grootte van de Sint-Pietersbasiliek.

Klik hier voor prijzen en informatie over de Vaticaantour die ik deed.

Of bekijk deze andere skip-the-line tour die ook erg goede reviews krijgt.

‘s Avonds haalde ik echte pizza bij een kleine plek nabij mijn B&B en toen ik die verorberd had, sprak ik nog even af met Maria voor een lekker kopje thee.

Rome in 4 dagen – Dag 3

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (13)
Voor mijn derde dag in Rome had ik weer een tour gepland. Deze keer van de Palatijnse Heuvel en het Colosseum. Die begon echter pas ‘s middags en dus nam ik de hele ochtend de tijd om de bezienswaardigheden onderweg daarnaartoe in me op te nemen.

Ik wandelde eerst naar het Pantheon, want dat moet je toch echt gezien hebben wanneer je in Rome bent. Ik was wat verbaasd dat je er gewoon gratis kunt binnenwandelen, gezien het zo'n populaire plek is, maar eigenlijk had ik dat niet hoeven zijn want het Pantheon wordt tegenwoordig gewoon gebruikt als kerk. Wil je graag wat meer weten over wat je er ziet, boek dan deze self-guided audiotour. Anders ben je tamelijk snel weer buiten.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (14)

Van het Pantheon liep ik naar de Santa Maria Minerva Basilica en van daar naar de Chiesa di Sant Ignazio di Loyola. Deze kerk had ik waarschijnlijk niet bezocht als ik tijdens mijn research voor deze reis niet toevallig op een tip was gestoten die beweerde dat deze kerk echt de moeite was.

Ze ligt niet op de typische toeristenroute en ziet er langs buiten niet echt indrukwekkend uit, maar langs binnen is ze dat zeker wel.

Aangezien ik nog wat tijd over had, besloot ik nog wat door de Monti buurt te struinen. Die ligt ten noorden van het Colosseum en was volgens Maria wel leuk omwille van de winkels en eetzaken. Zin om te shoppen had ik toen niet, maar ik genoot er wel van langs de Via dei Serpenti, de Via Urbana en de Piazza della Madonna dei Monti te wandelen.

Na een snelle hap begon ik dan aan mijn rondleiding over de Palatijnse Heuvel en in het Colosseum. Geweldig was die!

Klik hier voor info en prijzen voor de Colosseum tour die ik deed.

Of bekijk deze andere skip-the-line tour van het Colosseum, de Palatijnse Heuvel en het Romeinse Forum. Hij krijgt erg goede reviews.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (15)

Tijdens de rondleiding raakte ik in gesprek met een man van de VS en aangezien we na afloop dezelfde richting uitmoesten, wandelden we samen langs de Via del Corso naar de Piazza di Spagna. Hij trok toen verder naar waar hij met zijn broer had afgesproken en ik beklom de beroemde Spaanse Trappen richting de Villa Medici en het grote park van Villa Borghese.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (16)

Vanop de baan ten zuiden van het park had ik een geweldig uitzicht over Rome en het park zelf was ook zeker de moeite waard.

Ik had er wat spijt van dat ik pas zo laat op de dag naar het park was getrokken. Het leek een leuke plek om even rond te wandelen, een boekje te lezen of zelfs te picknicken, maar het werd al donker toen ik er aankwam en dus hield ik mijn wandeling kort alvorens weer af te dalen richting Piazza del Popolo om van daar terug te wandelen naar de B&B (en iets te eten!).

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (17)

Rome in 4 dagen – Dag 4

Op mijn vierde dag in Rome nam ik maar een licht ontbijt want ik had een food tour geboekt in de Testacciobuurt.

Dankzij de tour zag ik de hele buurt, dus nadien trok ik noordelijker en klom ik naar de Piazza dei Cavalieri di Malta. “De wat?”, vraag je je misschien af, maar wanneer ik je deze foto toon, weet je misschien wel waarover ik het heb. Deze is getrokken door het sleutelgat van een deur op de piazza. Je kijkt zo door de tuin heen naar de Sint-Pietersbasiliek.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (18)

Image via Flickr by karlequin

Van daar volgde ik de Via di Santa Sabina die me naar de Giardino degli Aranci, of de “Sinaasappeltuin” leidde. Een lekker rustig plekje waar je even kan gaan zitten en van het uitzicht genieten. Oh, en er staan wat sinaasappelbomen.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (19)

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (20)

Ik zette mijn wandeling voort en keerde zo terug naar Trastevere waar ik naar mijn laatste bezienswaardigheid voor deze reis trok, het Monumento a Girabaldi. Dat ligt bovenop een van de heuvels van Rome en ja, dat betekent dat je even moet klimmen om er te geraken. Maar het uitzicht eens je er bent…

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (21)

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (22)

Waar verblijven in Rome

Toen ik mijn reis naar Rome, Italië plande, wist ik precies waar ik wilde verblijven: in Trastevere. Trastevere is een buurt net buiten het historische centrum van Rome, met een levendig deel dicht bij de rivier en een meer residentieel deel verder weg van het centrum.

Het is ook waar Maria, mijn vriendin van Heart Rome, woont. Omdat Maria overdag moest werken, spraken we af dat ik een B&B zou zoeken in Trastevere zodat we ‘s avonds gemakkelijk zouden kunnen afspreken.

Na een snelle zoektocht stootte ik op .

Il Boom B&B, retro in Trastevere

Il Boom B&B is een kleineBed and Breakfast in Trastevere, aan de voet van de Janiculumheuvel. De B&B bevindt zich in een groot herenhuis en wordt geleid door Angelo.

Angelo, die zelf ook in de B&B woont, besloot zijn woonkamer en bureau als open ruimtes te laten om de interactie met zijn gasten te bevorderen. Hij was er steeds om vragen te beantwoorden, maar laat je ook gewoon doen als dat is wat je verkiest. Dankzij zijn openheid, voel je je meteen thuis in Il Boom, alsof je bij een vriend verblijft.

De kamers

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (23)
Il Boom B&B telt drie slaapkamers, elk gewijd aan een bekende Italiaanse filmster. Je kan foto's van mijn kamer zien bovenaan deze post. Mijn kamer was ruim, met twee kleerkasten, een kleine tafel met flatscreentelevisie, een stoel, een boekenkast en een dubbel bed.

Net zoals de andere twee kamers van Il Boom B&B, had ik ook een eigen badkamer.

Naast de grote slaapkamer en badkamer is er ook een keuken en zitgedeelte voor gasten op de tweede verdieping van de B&B, wat tegelijk ook de bovenste verdieping van het gebouw is.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (24)

De keukentafel staat altijd vol lekkers en ook de koelkast was tijdens mijn verblijf nooit leeg: croissants, huisgemaakte cake en koekjes, brood, kaas, confituur en meer. Elke ochtend dekt Angelo de tafel voor zijn gasten, die kunnen komen ontbijten wanneer ze daar zin in hebben.

Net zoals de rest van de B&B is de zitkamer ingericht met allerlei vintagespulletjes. Angelo is een echte verzamelaar en er is niet een ding in heel Il Boom dat niet bij de rest van het interieur past.

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (25)

Trouwens, de bovenste verdieping heeft ook een groot dakterras waarop je ‘s ochtends kan ontbijten of van de zon kan genieten (of beide, natuurlijk). Dat alles met een mooi zicht over Trastevere.

Boek een kamer / Lees reviews op TripAdvisor

Andere verblijfopties in Rome

Als Il Boom niet helemaal je ding is, bekijk dan even de accommodaties hieronder. Ze krijgen allemaal meer dan 9/10 op Booking.

Luxury: Harry's Bar Trevi Hotel & Restaurant
Het vijfsterren Harry's Bar Trevi Hotel & Restaurant ligt op slechts enkele meters van de bekende Trevifontein. Alle kamers zijn er voorzien van air conditioning, een thee- en koffiezet, een minibar en een flatscreen tv. Een badjas, slippers en toiletartikelen liggen klaar in de badkamer. WiFi is gratis en ‘s ochtends kunnen gasten genieten van het inbegrepen ontbijt.

Boek een kamer / Lees reviews op TripAdvisor

Boutique: Domus Capilupi
Domus Capilupi is gehuisvest in een 16e-eeuws gebouw op slechts 400 meter van het Pantheon. Het biedt kamers met een flatscreen tv, air conditioning en een waterkoker. In de badkamer vind je slippers, een badjas, en gratis toiletartikelen. WiFi is in het hele hotel gratis en een lekker ontbijt is in de kamerprijs inbegrepen. Gasten kunnen ook gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimte.

Boek een kamer / Lees reviews op TripAdvisor

Budget: Palazzo Lupardi Relais
Het Palazzo Lupardi Relais ligt in het centrum van Rome, op slechts 300 meter van de Piazza Navona. Het biedt kamers met air conditioning, een flatscreen tv, een badkamer met gratis toiletartikelen en gratis WiFi. Een heerlijk continentaal ontbijt is inbegrepen in de kamerprijs.

Boek een kamer / Lees reviews op TripAdvisor

Appartement: Domus Alexa @Piazza Navona
Het appartement Domus Alexa @Piazza Navona ligt in het centrum van Rome, eveneens op slechts 300 meter van de Piazza Navona. Het heeft een woonkamer, badkamer, slaapkamer en volledig ingerichte keuken. Er is ook air conditioning en gratis WiFi.

Boek dit appartement

Hoe naar Rome reizen

Ik vloog van Brussel naar Rome Fiumicini met Brussels Airlines. Ga je met de wagen naar de luchthaven, dan kan je die veilig achterlaten op de parking bij Brussels Airport.

Vlieg je liever met RyanAir vanuit Charleroi, dan kan je je wagen ook daar veilig parkeren op de parking bij Charleroi Airport.

Eens geland in Rome nam ik de trein naar Trastevere. Van het station was het dan nog zo'n 25 minuten wandelen tot aan Il Boom B&B.

Wil je liever niet met je koffers door Rome lopen sleuren, bestel dan op voorhand een luchthaventransfer. Dan weet je dat er bij aankomst iemand op je staat te wachten die je rechtstreeks naar je hotel brengt en waar je al voor betaald hebt, zodat je je ook daar geen zorgen over hoeft te maken.

Taxi2Airport is een veilige keuze. Dit platform biedt 14/7 ondersteuning aan in 10 verschillende talen en zoekt altijd de goedkoopste transfer tussen alle geverifieerde taxipartners. Daarnaast krijgt het een score van 9/10 op Trustpilot met meer dan 14.000 reviews.
Boek hier je transfer

Om vluchten op te zoeken, kan je Skyscanner gebruiken. Dat platform geeft niet alleen de prijzen met verschillende luchtvaartmaatschappijen weer, maar laat je ook een alert instellen dat je laat weten wanneer de prijzen stijgen of dalen.
Zoek hier naar vluchten

Wil je toch met de trein reizen – vanaf de luchthaven of van ergens helemaal anders – kijk dan
hier voor reistijden en prijzen.

Hoewel er openbaar vervoer aanwezig is in het centrum van Rome, wandelde ik zelf overal naartoe en kan ik dus niets zeggen over hoe efficiënt dat openbaar vervoer is.

OOK LEUK:

  • Al etend Rome verkennen met een food tour
  • VIP tour van het Colosseum en de Palatijnse Heuvel

Dat was het! Ik hoop dat deze planning je een idee heeft gegeven van wat te doen in Rome en je hem gebruikt om je eigen trip naar Rome te plannen. Ga je korter naar Rome? Maak dan een selectie van de activiteiten in deze post. Zo kan je Rome bezoeken in 3 dagen, 2 dagen, of zelfs maar 1 dag (maar dat is wel wat kort).

Vergeet je reisverzekering niet

Verwacht het beste, maar bereid je voor op het ergste. Reisverzekering dekt je in het geval je reis (deels) geannuleerd wordt, je ziek wordt, of gewond raakt. Ik zorg ervoor dat ik altijd gedekt ben wanneer ik op reis vertrek.

Nog geen reisverzekering? Dan raad ik SafetyWing aan. Ze bieden superflexibele opties en je kan bij hen zelfs een reisverzekering nemen wanneer je al op reis bent.

PIN VOOR LATER
Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (26)

Zelf Rome bezoeken in 4 dagen? Gebruik deze planning en laat me weten hoe het was!

Wat te doen in Rome: gids voor 4 dagen city trip Rome (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6197

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.