Officieel: Pagani Huayra Dinamica Evo Roadster (2023) - GroenLicht.be (2024)

  • Pagani
  • BNNY
  • 22 maart, 2023

Officieel: Pagani Huayra Dinamica Evo Roadster (2023) - GroenLicht.be (1)Als je het zéér lief vraagt bouwt Horacio met veel plezier nog een “nieuwe” Huayra, zo getuige deze 800 pk sterke Huayra Dinamica Evo Roadster!

Na bijna 10 jaar in productie te zijn is het Huayra verhaal voor Pagani eigenlijk afgelopen. Na de coupé, de Roadster, de straffere BC varianten en de special editions is het nu tijd voor de Utopia hypercar. Maar voor zijn vermogende cliënteel wil Horacio Pagani altijd wel iets extra (speciaal) doen. Zoals een gloednieuwe one-off bouwen op basis van een bestaand exemplaar. Daarvoor staat de exclusieve Grandi Complicazioni afdeling paraat.

Inderdaad, de Pagani Huayra Dinamica Evo Roadster is uniek. Officieel is het een “eerbetoon aan innovatie, technologie en performance en tegelijk voorzien van een onweerstaanbaar karakter”. Anderzijds wil je in ruil voor die enkele miljoenen ongetwijfeld graag iets uniek natuurlijk.

De Huayra Dinamica Evo Roadster is voorzien van een donkerrode koetswerkkleur met geel/gouden details. Binnenin blijft men trouw aan deze kleurcombinaties, wie goed kijkt bemerkt de Tricolore finishing touch.

Achterin ligt nog steeds de 6.0-liter V12 AMG benzinemotor. Technische details werden niet vrijgeven, toch gaan we er vanuit dat we hier te maken hebben met een BC Roadster setup. Dat zorgt voor 800 pk / 1.050 Nm die naar de achteras vloeit! Meer dan voldoende om wat te cruisen door Monaco, St Tropez of zelf Knokke. Maar mits enig talent en toewijding kan je er ook keihard mee knallen op pakweg Spa-Francorchamps!

Gerelateerde artikels

Officieel: Pagani Huayra Dinamica Evo Roadster (2023) - GroenLicht.be (5)De Pagani Huayra R Evo is naast een logische doorontwikkeling van hun brute circuitracer ook voorzien van uitneembare dakpanelen. En een 900 pk sterke V12!

Na het succes (en populariteit) van de bijna brutale Zonda R (Evo) circuitracers volgde er uiteraard een soortgelijke Pagani Huayra R. Wederom enkel en alleen gebouwd voor het betere circuitplezier … en in tegenstelling tot de andere Huayra’s met nummerplaat is er hier zowaar een atmosferische V12 aanwezig! Slechts 30 exemplaren werden er gebouwd met een prijskaartje van gemakkelijk 3 miljoen euro. Allemaal worden ze steevast uitgenodigd voor de Pagani Arte in Pista evenementen, kwestie van toch ergens in vol ornaat (lees: met de nodige ondersteuning) van je bloedserieuze hypercar te kunnen genieten.

Drie jaar later is het tijd voor de Huayra R Evo. Zoals de naam doet vermoeden een doorontwikkeling op basis van de vergaarde informatie en inzichten. Wie goed gaat kijken/vergelijken zal toch de nieuwe bumpers, velgen, spoiler, flicks én een haaienvin bemerken. Cijfermatig komt er zowaar 19 centimeter extra bij in de lengte!Maar dé gimmick zijn de twee uitneembare hardtop dakpanelen. Ongetwijfeld heerlijk als de turboloze V12 benzinemotor 9.200 tr/min maakt. Dan staat er trouwens 900 pk / 770 Nm ter beschikking, wederom een recordwaarde voor een Pagani. Op een recht stukje asfalt zou je 350 km/u kunnen aantikken al draait het hier meer om track performance dan snelle 0-100 chrono’s of topsnelheid.Ook de dempers, remmen en rubber werd geoptimaliseerd. Hoeveel exemplaren er van de Huayra R Evo gebouwd zullen worden werd niet gespecificeerd. Vermoedelijk zullen er ook enkele klanten hun bestaande Huayra R upgraden! Iets toegankelijker maar nog steeds dakloos is de recente Pagani Imola Roadster.

Officieel: Pagani Huayra R Evo (2024)

Meer lezen

Officieel: Pagani Huayra Dinamica Evo Roadster (2023) - GroenLicht.be (9)Met de Utopia staat er intussen al een opvolger paraat maar toch komt Pagani nog met een dakloze Imola Roadster, inclusief 850 pk sterke V12!

Na de Zonda (1999) en Huayra (2011) lanceerde Pagani in 2022 de langverwachte Utopia opvolger. Dat is vermoedelijk hun laatste hypercar met klassieke benzinemotor. Slechts 99 exemplaren zal de Italiaanse sportwagenbouwer van de Utopia maken. De eerste stuks werden recentelijk geleverd aan hun vermogende eigenaars. Toch was er blijkbaar nog interesse voor de Huayra want na de Imola in coupévorm uit 2019 volgt nu een dakloze Imola Roadster!

De Pagani Imola Roadster zal slechts 8 keer geproduceerd worden, ook hiervoor heeft Horacio vermoedelijk al voldoende klanten geselecteerd. Reken op een stevig prijskaartje aangezien ze voor de Imola coupé (5 stuks) meer dan 5,4 miljoen dollar vroegen!Achterin de Imola Roadster ligt de gekende (atmosferische!) 6.0-liter V12 AMG benzinemotor, goed voor 850 pk / 1.100 Nm. Nog steeds in combinatie met de 7-traps Xtrac automaat én achterwielaandrijving. De topsnelheid ligt op 350 km/u, benieuwd of de toekomstige eigenaars hun haren aan zo’n snelheid zullen laten wapperen.Terwijl het lijnenspel steevast blijft inspireren benadrukt Pagani dat er hier meer dan voldoende betrokkenheid aanwezig is. Zelfs een slopende circuitsessie zou de Imola Roadster niet van zijn melk brengen! Dankzij het doorgedreven gebruik van lichtgewicht materialen voor zowat alle onderdelen blijft het totaalgewicht beperkt met slechts 1.260 kg. De zesdelige uitlaat (waarvan slechts 4 zichtbaar) zorgt voor een heerlijk soundtrack terwijl Pirelli voor sportief P Zero Trofeo RS rubber zorgt! Vooraan monteren ze trouwens 20″ (265/30) velgen, achteraan zijn ze 21″ (355/25).Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar San Cesario sul Panaro waar Pagani Automobili een prachtig HQ heeft.

Officieel: Pagani Imola Roadster (2023)

Meer lezen

Officieel: Pagani Huayra Dinamica Evo Roadster (2023) - GroenLicht.be (13)Het leven gaat goed als je tijdens een Arte in Pista trackday kan genieten van de luidkeelse Pagani Huayra R op het beeldschone circuit van Spa-Francorchamps.

Terwijl de buren van Maserati, Ferrari en Lamborghini ook behoorlijk blitse sportwagens produceren blijft zo’n Pagani toch net een tikketje magischer. Zeker de iconische Zonda waar er slechts een honderdtal exemplaren van gebouwd zijn. De Huayra is een waardige opvolger geweest en is recentelijk opgevolgd door de Utopia. Wie echter goed kijkt ziet dat het vooral een doorontwikkeling is.

Voor de échte diehard fanboys had Horacio Pagani een knotsgekke Zonda R gebouwd waarmee je enkel op circuit kon rijden. En dat was dan ook nog behoorlijk moeilijk gezien de extreme soundtrack en de actuele geluidsbeperkingen niet goed samen gaan. Ook is er intussen een soortgelijke Huayra R beschikbaar, toch voor 30 gelukkigen. En in ruil voor ettelijke miljoenen. Om zijn R doelgroep goed te kunnen soigneren is er nu het Pagani Arte in Pista programma dat specifieke trackdays (inclusief ondersteuning) organiseert!In tegenstelling tot de andere Huayra’s heeft de Pagani Huayra R een atmosferische 6.5-liter V12 AMG benzinemotor achterin. Deze produceert 850 pk / 750 Nm die via een sequentiële zesbak naar de achterwielen (!) vloeien. Deze capabele Italiaan weegt iets meer dan 1.000 kg en dat is ook de hoeveelheid downforce die gegenereerd wordt aan 320 km/u!Davide Cironi (Italiaanse YouTuber) kreeg de kans om het Arte in Pista gebeuren te ontdekken, dit met de Pagani Huayra R op ons eigenste Spa-Francorchamps circuit. Luidkeels genieten aan 300+ km/u en toch focussen op de correcte rijlijnen!httpvh://www.youtube.com/watch?v=x8K84-6mT98

Video: Davide Cironi test de Pagani Huayra R op Spa-Francorchamps (2023)

Meer lezen

Officieel: Pagani Huayra Dinamica Evo Roadster (2023) - GroenLicht.be (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6176

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.