Video: Davide Cironi test de Pagani Huayra R op Spa-Francorchamps (2023) - GroenLicht.be (2024)

  • Pagani, Video
  • BNNY
  • 11 maart, 2023

Video: Davide Cironi test de Pagani Huayra R op Spa-Francorchamps (2023) - GroenLicht.be (1)Het leven gaat goed als je tijdens een Arte in Pista trackday kan genieten van de luidkeelse Pagani Huayra R op het beeldschone circuit van Spa-Francorchamps.

Terwijl de buren van Maserati, Ferrari en Lamborghini ook behoorlijk blitse sportwagens produceren blijft zo’n Pagani toch net een tikketje magischer. Zeker de iconische Zonda waar er slechts een honderdtal exemplaren van gebouwd zijn. De Huayra is een waardige opvolger geweest en is recentelijk opgevolgd door de Utopia. Wie echter goed kijkt ziet dat het vooral een doorontwikkeling is.

Voor de échte diehard fanboys had Horacio Pagani een knotsgekke Zonda R gebouwd waarmee je enkel op circuit kon rijden. En dat was dan ook nog behoorlijk moeilijk gezien de extreme soundtrack en de actuele geluidsbeperkingen niet goed samen gaan. Ook is er intussen een soortgelijke Huayra R beschikbaar, toch voor 30 gelukkigen. En in ruil voor ettelijke miljoenen. Om zijn R doelgroep goed te kunnen soigneren is er nu het Pagani Arte in Pista programma dat specifieke trackdays (inclusief ondersteuning) organiseert!

In tegenstelling tot de andere Huayra’s heeft de Pagani Huayra R een atmosferische 6.5-liter V12 AMG benzinemotor achterin. Deze produceert 850 pk / 750 Nm die via een sequentiële zesbak naar de achterwielen (!) vloeien. Deze capabele Italiaan weegt iets meer dan 1.000 kg en dat is ook de hoeveelheid downforce die gegenereerd wordt aan 320 km/u!

Davide Cironi (Italiaanse YouTuber) kreeg de kans om het Arte in Pista gebeuren te ontdekken, dit met de Pagani Huayra R op ons eigenste Spa-Francorchamps circuit. Luidkeels genieten aan 300+ km/u en toch focussen op de correcte rijlijnen!

Gerelateerde artikels

Video: Davide Cironi test de Pagani Huayra R op Spa-Francorchamps (2023) - GroenLicht.be (2)Omdat Volvo belang hecht aan eenvoud, structuur en duidelijkheid introduceren ze nu de zuiver elektrische EX40 en EC40 modellen als opvolger voor de XC40 Recharge en C40 Recharge.

Met de EX30 en EX90 heeft Volvo recentelijk twee nieuwe elektrische modellen gelanceerd. Specifiek voor de Chinese markt was er zelfs een hippe EM90 MPV! Tegelijk wordt zo hun naamkundige structuur voor EV’s duidelijk, spoedig volgen er ook een ES90, EV90, EX60 en zo verder. Al was er ook al een Volvo XC40 Recharge en diens C40 Recharge lifestyle evenknie. Die gaan vanaf nu als EX40 en EC40 door het leven, kwestie van duidelijkheid en structuur te brengen in de gammafolder. De Recharge benaming verdwijnt trouwens volledig, ook voor gelijknamige Volvo plug-in hybride modellen. Deze krijgen “gewoon” een T6 of T8 type-aanduiding (en badge) mee.

Behalve de logische naamsverandering voor de EX40 en EXC40 introduceert Volvo tevens een softwarematige Performance upgrade (+34 pk) waarna de aandrijflijn 443 pk produceert. En wie voor de EX40 Black Edition of EC40 Black Edition gaat krijgt de Onyx Black lakkleur, donkere 20” lichtmetalen velgen en zwarte accenten. Inderdaad, zoals de naamgeving doet vermoeden.De reguliere Volvo XC40 met verbrandingsmotor blijft gewoon behouden en alle modellen/varianten worden nog steeds in Gent gebouwd. Net zoals de compacte EX30 binnenkort. Voor actuele prijzen verwijzen we door naar volvocars.com/be!

Officieel: Volvo EX40 en EC40 (2024)

Video: Davide Cironi test de Pagani Huayra R op Spa-Francorchamps (2023) - GroenLicht.be (9)Met een gloednieuwe, knappe en zelfs zuiver elektrische Ypsilon komt het befaamde automerk Lancia terug tot leven!

Terwijl Lancia internationaal nog begraven werd in 2014 wegens “te uitdagende marktomstandigheden” … bleef het merk zowaar de B-segment verkoop in Italië beheersen. Intussen zorgde het Stellantis huwelijk voor de nodige schaalvoordelen en krijgt Lancia een nieuwe kans. Dit met een sterke focus de premium lifestyle klant.

Op de gekende CMP platform bouwstenen (zoals de Opel Corsa en Peugeot 208) ziet de nieuwe Lancia Ypsilon zo het levenslicht. Initieel zuiver elektrisch en als Edizione Limitate Cassina launch edition (1.906 stuks) met de nodige blauwe accenten. Cassina is een gerenommeerde (luxe)meubelfabrikant in het thuisland.De Lancia Ypsilon is voorzien van een knappe en karaktervolle vormgeving. Binnenin gaat je aandacht vermoedelijk snel naar het ronde tafeltje (voor je telefoon?) met daarboven het 12,3” SALA infotainmentsysteem (Sound Air Light Augmentation) systeem.De zuiver elektrische Ypsilon is 156 pk / 260 Nm sterk en is voorzien van een 54 kWh accupack. Goed voor een WLTP rijbereik van 400 km. Naast een Ypsilon HF topversie (à la Abarth 500e) maakt Lancia tevens werk van een klassieke Ypsilon met 1.2-liter benzinemotor en mild hybrid ondersteuning (136 pk).De Belgische markt krijgt – dankzij de vele liefhebbers? – zowaar de lanceringsprimeur mee tezamen met een handvol andere regio’s. Naast een fysieke dealernet mikt Lancia 2.0 ook sterk op diverse digitale verkoopkanalen. Officiële prijzen werden nog niet vrijgegeven maar we gokken dat een Belgische Ypsilon ongeveer 39.000 euro zal kosten in basisvorm.Naast de knappe stadswagen omvat de Lancia revival tevens een Delta (hatchback) in 2026 en Gamma (berline) in 2028. Deze twee zullen zuiver elektrisch zijn!

Officieel: Lancia Ypsilon (2024)

Meer lezen

Video: Davide Cironi test de Pagani Huayra R op Spa-Francorchamps (2023) - GroenLicht.be (16)Alvorens het nieuwe Formule 1 seizoen van start gaat krijgen we met Drive to Survive 6 op Netflix een mooie samenvatting van hoe het vorig jaar verliep!

Ook in 2023 kroonde Max Verstappen zich (gemakkelijk?) tot Formule 1 wereldkampioen. Alsof dat niet voldoende was brak de jeugdige Nederlander ook een hoop andere records. Zoals “meest succesvolle coureur” (hoogste winstpercentage), meeste ronden aan de leiding (1.000!) én succesvolste team (21/22). Op de Grote Prijs van Singapore na (Sainz) pakte Red Bull Racing namelijk alle overwinningen. Sergio Perez was goed voor twee overwinningen (Saoedi-Arabië en Azerbaijan) en werd uiteindelijk vice wereldkampioen. De bronzen medaille was weggelegd voor Lewis Hamilton en diens (niet altijd zo snelle) Mercedes. Ondanks hoge verwachtingen en het nodige enthousiasme kon Ferrari maar geen vuist maken tegen de uiterst succesvolle combinatie van Max en Red Bull.

Begin maart start het Formule 1 seizoen 2024 met de Grote Prijs van Bahrein. Gezien de ramadan zowaar op een zaterdag … net zoals in Saoedi-Arabië de week nadien! Alvorens we ons opmaken voor een gigantisch seizoen met maar liefst 24 races (!) krijgen we met Drive to Survive (nummer 6!) nog even een interessante recap van 2023. Uiteraard zal de indrukwekkende zegereeks van Verstappen aan bod komen. Tegelijk verwachten we ook een unieke inkijk bij de minder prominente rijders en teams. Hoe dan ook, aan F1 drama geen gebrek in Drive to Survive!Drive to Survive 6, vanaf vrijdag 23/02 op Netflix (10 afleveringen)

https://www.youtube.com/watch?v=MlrSWUU2–o

Trailer: Formula 1 – Drive to Survive Season 6 (2024)

Meer lezen

Video: Davide Cironi test de Pagani Huayra R op Spa-Francorchamps (2023) - GroenLicht.be (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 6170

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.