Belgische prinses Claire blaast 50 kaarsjes uit na bewogen jaren (2024)

Ga naar de inhoud

STILLE WATEREN HEBBEN DIEPE GRONDEN

Prinses Claire, de vrouw van 'enfant terrible' prins Laurent (60) van België, is vandaag vijftig jaar geworden. Een mijlpaal voor de Belgische royal, over wie weinig bekend is en twee grote vraagtekens bestaan.

"Omdat ik discreet wil blijven, zal ik het een slepende ziekte noemen"

Prins Laurent is de jongste zoon van koning Albert II en koningin Paola en de jongere broer van de huidige koning van België, Filip. Laurent is de dertiende in de lijn van de Belgische troonopvolging. Kleine kans dus dat Claire, diearchitectuur en tuinarchitectuur heeft gestudeerd, ooit koningin gaat worden.

Claire en Laurent verschijnen eind 2001 voor het eerst als koppel in het openbaar. Een jaar later, op 19 december 2002, maakt het koningshuis bekend dat ze elkaar het jawoord gaan geven. Op 12 april 2003 stapt Claire met Laurent in het huwelijksbootje en wordt ze Prinses van België.

Prinses Claire en prins Laurent op hun trouwdag in 2003 © ANP
Lees ook: Belgische prinses Claire is uit corona-gevarenzone

De prinses zet drie kinderen op de wereld: prinses Louise (2004) en tweelingprinsen Nicolas en Aymeric (2005). Claire voedt haar kinderen, zo goed als dat een koninklijk gezin lukt, zo veel mogelijk buiten het publieke oog op. Haar privéleven privé houden gaat haar goed af. Totdat prins Laurent in 2020 een zorgwekkende update deelt.

Laurent deelt in mei 2020 dat zijn vrouw naast het coronavirus eind 2019 ook is getroffen door een andere ziekte."Omdat ik discreet wil blijven, zal ik het een slepende ziekte noemen", zo verwoordt hij zich destijds tegenover Het Nieuwsblad. "Ze is een sterke vrouw en ik heb goede hoop dat ze helemaal zal genezen. Zij kookt nu en ik help waar ik kan. Ondertussen onderhouden de kinderen de tuin. We trekken onze plan."

Prinses Claire en prins Laurent met hun kinderen © ANP
Lees ook: 'Enfant terrible' prins Laurent uit kritiek op koninklijke familie: 'Ouder dan middeleeuwen'

Om wat voor ziekte het precies gaat, is tot op de dag van vandaag niet naar buiten gebracht. Belgische media spreken op basis van Laurents woorden in elk geval van een ernstige ziekte. Ook over geruchten over een breuk tussen de prins en prinses houdt het koningshuis de lippen stijf op elkaar.

Gelukkig duikt er in de zomer van 2020 een foto op van op het jacht van prins Laurent zonnende Claire, samen met een van haar zoons. "Het gaat goed met haar", geeft Laurent als update aan Het Laatste Nieuws. Toch duurt het al met al nog zo'n twee jaar voordat Claire weer in het openbaar verschijnt. En wel eind 2021, voor een officiële activiteit samen met koning Albert, koningin Paola, prins Filip en prinses Mathilde.

Lees ook: Vlaamse tv komt met 'spraakmakende docureeks' over prins Laurent

Het lijkt qua gezondheid weer goed te gaan met Claire, maar de geruchten over een breuk blijven aanhouden. Ondertussen verschijnen ze regelmatig samen op werkbezoeken en wordt er in 2023 nog een gezinsfoto gedeeld.

Deze week doet prins Laurent nog zijn beklag over de sociale zekerheid waar zijn vrouw en kinderen 'nog steeds geen recht' op hebben. De sociale zekerheid in België zorgt voor een vervangend inkomen en aanvulling op het inkomen. De prins krijgt jaarlijks een dotatie, een schenking, van 366.000 euro. Over een groot deel van dat bedrag moet hij verantwoording afleggen en dat steekt hem, omdat hij naar eigen zeggen nooit om een dotatie gevraagd heeft.

De hommeles op de achtergrond in huizevan Saksen-Coburg/van België is er dus nog altijd.

Lees ook: Belgische koning Filip openhartig in documentaire over zijn leven

Koningin Máxima kan het goed vinden met Claires schoonzus Mathilde:

Staatsbezoek aan België een groot succes: 'Máxima en Mathilde lijken zussen'

06:26

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

beterende hand Gezin prins Laurent getroffen door coronavirus
Opmerkelijk Belgische prins Laurent hangt vuile was buiten
Gezondheidsupdate Sarah Ferguson nog niet kankervrij: 'Maar voel me beter dan ooit'
Big appletje van Oranje Eloise van Oranje geniet van 'overdreven' Amerikaans leven
Royal disaster Royaltyfotograaf 'haatte' bruiloft Harry en Meghan
The King's Foundation David Beckham wordt ambassadeur van goed doel koning Charles
Belgische prinses Claire blaast 50 kaarsjes uit na bewogen jaren (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 5955

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.